GTHR
GTHR China
Święto Środka Jesieni w GTHR - GTHR

09.09.2022

Święto Środka Jesieni to tradycja, która liczy sobie trzy tysiące lat. Chińscy rolnicy już wtedy zdawali sobie sprawę z wpływu księżyca na jakość plonów. Obchody miały charakter uroczystego składania darów, a kluczowym elementem było spróbowanie księżycowego ciastka. Wypiek ten jest kruchy na zewnątrz i słodki wewnątrz za sprawą nadzienia. 

– Chińczycy cenią sobie wartości rodzinne i w związku z tym szczególną wagę  przywiązują do świąt, podczas których mają okazję spotkać się w gronie bliskich  osób. Jednym z nich jest właśnie Święto Środka Jesieni, po chińsku Zhongqiujie 中 秋节, drugie największe (po Chińskim Nowym Roku) tradycyjne święto w kraju – mówi Aleksandra Kołaczek, kierownik działu relacji i tłumaczeń polsko-chińskich.  

Tradycja czczenia księżyca jesienią sięga dynastii Zhou, a więc ma już około 3 tysiące lat. Wtedy obchody miały charakter składania darów w podzięce za  udane plony i prośby o urodzaj w przyszłości. Chińczycy już wtedy zauważyli  związek księżyca z uprawą roli i w ten sposób chcieli zyskać sobie jego  przychylność.

– Jesteśmy firmą o chińskich korzeniach i z zamiłowaniem podchodzimy do tradycji naszych kolegów oraz koleżanek. W tym roku zorganizowaliśmy symboliczne obchody Święta Środka Jesieni, podczas których każdy mógł spróbować ciastka i dowiedzieć się więcej o kulturze Chin – komentuje Aleksandra Kołaczek.

Ciastka księżycowe mogą przybierać naprawdę duże rozmiary. Według tradycji, członkowie rodziny powinni wspólnie zjeść jedno pokrojone ciastko, co ma symbolizować zjednoczenie. W dobrym tonie jest również obdarowanie takim słodkim poczęstunkiem przełożonego lub partnera biznesowego.

powrót